Pivovar Černá Hora


Oficiální popisy jednotlivých nabízených piv (zdroj: www.pivovarcernahora.cz)

Forman - pivo bez alkoholu
Původ názvu: Název vznikl ve spolupráci s regionálními periodiky v soutěži: "Hledáme název nealko piva". Název Forman vychází z historie, kdy přes Černou Horu vedla obchodní stezka, kudy jezdili formani se svými povozy. Chuť: Nejnovější pivo z Pivovaru Černá Hora je úplná novinka v České republice. Je to první pivo u nás, které má 0% alkoholu. Chuťově je velmi podobné pivu alkoholickému a svojí vyváženou hořkostí a plností se mu též výrazně přibližuje. Obsah alkoholu: 0,0 %

Forman polotmavý - pivo bez alkoholu
Původ názvu: Název vznikl ve spolupráci s regionálními periodiky v soutěži: "Hledáme název nealko piva". Název Forman vychází z historie, kdy přes Černou Horu vedla obchodní stezka, kudy jezdili formani se svými povozy. Chuť: Polotmavá verze piva bez alkoholu je vyrobena světově unikátní technologií destilace polotmavého piva Kern. Obsah alkoholu: 0,0 %

Refresh brusinka + grep
Méně alkoholu, více osvěžení! To je nový REFRESH Brusinka + Grep z pivovaru Černá Hora. REFRESH vznikl smícháním věhlasného černohorského ležáku půl napůl s limonádou. I přes nízký obsah alkoholu 2,2 % obj. si uchovává jemnou pivní hořkost, kterou zvýrazňuje grapefruitová příchuť. Brusinky mu pak dodávají příjemnou kyselost, která Vás v horkých letních dnech skvěle osvěží. Neobsahuje umělá barviva.

Refresh limetka + pomeranč
Méně alkoholu, více osvěžení! To je nový REFRESH Limetka + Pomeranč z pivovaru Černá Hora. REFRESH vznikl smícháním věhlasného černohorského ležáku půl napůl s limonádou. I přes nízký obsah alkoholu 2,2 % obj. si uchovává jemnou pivní hořkost, která se snoubí s osvěžující chutí limetky a šťavnatého pomeranče. To pravé osvěžení na léto! Neobsahuje umělá barviva.

Tas - světlé výčepní pivo
Původ názvu: Své jméno dostal TAS v létě roku 1991 po historickém majiteli černohorského pivovaru ze 16. století jímž byl pan Tas Černohorský z Boskovic. Chuť: typické pivo plzeňského typu s mírně drsnou chmelovou hořkostí a kvasnicovou příchutí. Obsah alkoholu: 4,0 %

Moravské Sklepní nefiltrované – pivo jako za starých časů
Původ názvu: K výrobě tohoto piva se používají zásadně moravské suroviny, moravský chmel a moravský slad – proto moravské, pivo při samotném zrání si užívá pivo a přitom zraje čtyři až pět týdnů ve sklepních prostorách pivovaru – proto sklepní, při výrobě se vynechává proces filtrace – proto nefiltrované. Chuť: pivo s výraznou chmelovou hořkostí a výraznou kvasnicovou příchutí. Jedná se o pivo, které se před stočením piva nefiltruje a nezbavuje kvasnic, které pivu dávají nezaměnitelnou chuť, vůni a hlavně vzhled. V jednom půllitru piva se nachází 500 miliónů kvasných buněk a každá z nich vám udělá moc dobře. Obsah alkoholu: 4,0 %

Kern - polotmavé výčepní pivo
Původ názvu: Název piva byl definován oboustrannou spoluprácí pivovaru s rockovou skupinou Kern. Chuť: U piva KERN se snoubí klasická hořkost světlého piva se sladší karamelovou chutí piva tmavého. Této vlastnosti není dosahováno mícháním již hotových piv. Svou chuť získává hlavně zásluhou míchání různých typů sladu při varném procesu. KERN má narudlou až granátovou barvu a příjemnou chmelovou až mírně karamelovou vůni. Jeho výroba je především snahou vyjít vstříc všem konzumentům piva, kteří s oblibou světlá a tmavá piva míchají. Obsah alkoholu: 4,0 %

Páter – světlý ležák
Původ názvu: Jméno piva bylo odvozeno od zakladatele Rolnické akciové společnosti faráře Pátera Ševčíka, který v roce 1896 založil akciovou společnost a v nelehkém období tak pomohl pivovaru se pevně postavit na vlastní nohy. Chuť: Je charakteristické svojí vyrovnanou plností chuti a spojuje přednosti jak desítky, tak i dvanáctky. Pivo je uvařeno opět pouze z moravských surovin, moravského sladu a moravského chmele. Obsah alkoholu: 4,4 %

Modrá luna – světlý ležák s příchutí borůvky
Původ názvu: Jméno piva má poetický název a je spojený s namodralou barvou tohoto piva, v Anglii například tzv. Blue moon. Chuť: Je charakteristické svojí vyrovnanou plností chuti. Borůvkové aroma je způsobeno přidáním lihového borůvkového macerátu ze sušených borůvek. Borůvková příchuť není tak razantní, aby znehodnocovala chuťovou stopu piva. Pivo je uvařeno opět pouze z moravských surovin, moravského sladu a moravského chmele. Obsah alkoholu: 4,4 %

Kamelot - světlý ležák
Původ názvu: Název dle známé moravské hudební skupiny Kamelot. Chuť: Jedna z nejstarších receptur piva na Moravě. Drsná chmelová hořkost se po napití plynule vytrácí. Barva přechází od zlatožluté až k nádechu barvy zlatohnědé. Vyšší stupňovitost, než u dvanáctek jiných značek, dává pivu plnější a chlebnatější chuť. Obsah alkoholu: 4,8 %

Granát - tmavé pivo
Původ názvu: Podle charakteristické granátové až rudohnědé barvy (tmavší než jiná tmavá piva). Barva černohorského Granátu může vést jeho konzumenty až k označení "černé pivo". Chuť: Je charakteristické svou vysokou plností, vyšší sladkostí a velmi tmavou barvou. Vyšší podíl bavorského, karamelového a barvícího sladu dle prastarých receptur dává tomuto pivu nezaměnitelnou karamelovou chuť a výrazně ovlivňuje charakter hořkosti. Vyznačuje se hlavně dobrou pěnivostí i řízem. Obsah alkoholu: 4,5 %

Velen - pšeničný nefiltrovaný světlý ležák
Původ názvu: Má souvislost se sedmizubým hřebenem v logu pivovaru. Sedmizubý hřeben zakomponovali do svého erbu páni z Boskovic pravděpodobně na základě pověsti o ptáčníku Velenovi, s nímž se také váže vznik jména města Boskovice. Chuť: Svrchně kvašené pivo, při jehož výrobě je nejméně jedna polovina sladu připravena z pšenice. Druhem kvasnic a typem kvašení je docílena jedinečná harmonie chuti, v chuti převažuje nasládlá a ovocná chuť. Světlá sž slámová barva, volně plovoucí kvasnice způsobují zákal, tím je pivo neprůhledné a má bohatou pěnu. Pšeničné pivo voní po kvasnicích a je možné v něm naleznout mnoho rozličných ovocných vůní. Obsah alkoholu: 4,8 %

Velen Garden
Chuť: Svrchně kvašený pšeničný ležák s jemnou limetkovou příchutí. Druhem kvasnic a typem kvašení je docílena jedinečná harmonie chuti. Světlá až slámová barva, volně plovoucí kvasnice způsobují zákal, tím je pivo neprůhledné a má bohatou pěnu. Pivo je obzvláště vhodné k uhašení žízně za parných letních dnů, třeba při odpočinku na zahrádce oblíbené restaurace. Obsah alkoholu: 4,8 %

Black Hill
Původ názvu: Význam názvu pochází z anglické varianty překladu černá hora (černý pahorek). Chuť: Toto speciální řezané pivo je připravené z Kvasaru a Granátu. Tato pivní speciality je vyrobená podle originální receptury z pečlivě vybíraných domácích surovin a výtažků z 33 druhů bylin.Obsahuje například zeměžluč, hořec, lékořici, skořicovou silici, koriandr, heřmánek, muškát a další. Obsah alkoholu: 5,5 %

Kvasar
Původ názvu: Podle hvězdy Kvasar. Vynálezcem tohoto piva se stal pan Jiří Jelínek, který začal své pivo vařit doma ve svém sentickém pivovárku nedaleko Tišnova. Chuť: Pivo vyznačující se dobrou pěnivostí, zlatožlutou až zlatohnědou barvou, dobrého řízu a plnosti, která podněcuje k dalšímu napití a odpovídá charakteru českých piv středně prokvašených. Vyznačuje se jemnou vyrovnanou hořkostí a jemnou medovou příchutí mírně nasládlého charakteru. Obsah alkoholu: 5,7 %